Muzica Unei Generații Perene – DAN SPĂTARU 80 – Albume de Colecție!

Bun găsit, tuturor! Am considerat normal și onorant pentru mine și pentru noi toți, melomanii muzicii ușoare românești, ca – la împlinirea a 80 de ani de la naștere – în ediția de astăzi să-i aducem un omagiu marelui artist interpret, poate cel mai cunoscut și apreciat solist din România – DAN SPĂTARU!

„Te-așteaptă un om” (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă) de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de Radio” Disc 4 (C&P 1995 Radio România &Roton) interpretată de Dan Spataru.

 

La Muzica Unei Generații Perene, în cadrul rubricii Albume de Colecție – vă invit să ascultăm câteva dintre cele mai cunoscute șlagăre înregistrate pe albumul intitulat chiar așa – DAN SPĂTARU, album editat în anul 1996 de Casa de discuri ELECTRECORD.

După prima piesă, ascultată deja, intitulată „Te-așteaptă un om”, piesă regăsită și pe culegerea audio muzicală intitulată „80 de ani de muzică în 80 de ani de Radio” – editată de Radio România și Casa ROTON – urmează alte două piese selectate de pe albumul DAN SPĂTARU: „Țărăncuță, țărăncuță” și „În rândul patru”.

„Țărăncuță, țărăncuță!” (Ion Vasilescu/Mihai Maximilian) de pe albumul DAN SPĂTARU (C&P 1996 Electrecord) interpretată de Dan Spătaru.

 

„În rândul patru” (Temistocle Popa/Mircea Block) de pe albumul DAN SPĂTARU (C&P 1996 Electrecord) interpretată de Dan Spătaru.

 

Booklet ext. CD Dan Spataru.1100 (foto orig. Electrecord)

 

Interpretul de muzică ușoară Dan George Spătaru (n. 2 octombrie 1939, Aliman, jud. Constanța – d. 8 septembrie 2004, București),  un fenomen în zona interpretativă, cu totul diferit de alte voci, a fost – probabil – cea mai mare vedetă a cântecului autohton, pe care compozitorul Horia Moculescu îl numește “un interpret cu stea”.

„A debutat în 1964 într-un spectacol televizat alături de Pompilia Stoian. A fost premiat la Concursul Național de Muzică Ușoară de la Mamaia (ediția 1966, cu Olimpiada tinereții de Temistocle Popa, în 1969 cu premiul pentru interpretare). La Sopot-Polonia, ca reprezentant al Casei de discuri Electrecord, cu care a colaborat frecvent (la Festival, în Ziua Discului a fost aplaudat de peste 7000 de spectatori, timp de 20 de minute – record al manifestării, consemnat în Cartea de Onoare). Între 1972-1979 a fost prim solist al Teatrului Fantasio din Constanța. Și compozitorul și dirijorul Aurel Manolache, directorul instituției, avea fler la lansarea și cultivarea vedetelor. De altfel și melodia acestuia „Ale tale”, a devenit în interpretarea lui Dan Spătaru un mare șlagăr. Prezența interpretului în turnee internaționale (Rusia, Germania, Israel, Cuba, Ungaria, Italia) se bucura de aceeași apreciere a publicului. Vocea lui Dan Spătaru cucerea orice fire artistică, deschisă către muzică…”

(Sursa: https://radioromaniacultural.ro/greii-muzicii-usoare-romanesti-dan-spataru/ – Daniela Caraman Fotea).

 

Cuprins CD Dan Spataru.1100 (Grafica orig. Electrecord)

 

Să ascultăm încă două piese celebre de pe albumul DAN SPĂTARU, în interpretarea unică și plină de farmec a artistului omagiat astăzi, intitulate „Drumurile” și „Măicuță, îți mulțumesc!”.

„Drumurile” (Repert. internațional/Dan Spătaru) de pe albumul DAN SPĂTARU (C&P 1996 Electrecord) interpretată de Dan Spătaru.

 

„Măicuță, îți mulțumesc!” (Temistocle Popa/Eugen Mirea) de pe albumul DAN SPĂTARU (C&P 1996 Electrecord) interpretată de Dan Spătaru.

 

Realizatorul emisiunii – Bogdan Dragomir, vă mulţumește pentru atenţie şi – la finalul rubricii „Albume de colecție” – vă invită să ascultaţi, de pe albumul “DAN SPĂTARU” editat în anul 1995  de Casa de Discuri ELECTRECORD, o piesă de referință din repertoriul său, cu mare succes la public, intitulată sugestiv „Să cântăm, chitara mea!”

„Să cântăm chitara mea (Temistocle Popa/Mircea Block)” de pe albumul DAN SPĂTARU (C&P 1996 Electrecord) interpretată de Dan Spătaru.

 

Sursa: https://radioromaniacultural.ro/greii-muzicii-usoare-romanesti-dan-spataru/ – Daniela Caraman Fotea, Casa de Discuri ELECTRECORD, materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio România Regional. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!

P.S.: Am avut privilegiul de a cânta muzică ușoară (împreună cu colegii mei din Cvintetul vocal LUCHIAN –  condus de Ioan Luchian Mihalea) pe scenă, împreună cu Dan Spătaru și cu alți mari artiști ai scenei românești… și de fiecare dată ne-a oferit o lecție de profesionalism, ținută impecabilă, colegialitate deosebită și o modestie exemplară… cum rar mai găsești astăzi în acest domeniu! Mulțumesc, Dan Spătaru!

 

Foto Bogdan Dragomir (arhiva personala)
Foto Bogdan Dragomir (arhiva personala)

 

     Bogdan Dragomir
      Muzician și Jurnalist la

logo Radio Romania Regional (C&P Radio Romania)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *