Muzica Unei Generații Perene – Albume de Colecție – Ducu Bertzi – „Povești din Maramureș”!

Bun găsit, cu drag, tuturor! Am primit de curând, în dar, de la artistul Ducu Bertzi cea mai recentă realizare muzicală a sa – albumul intitulat „Povești din Maramureș!”.

„Iza” de pe albumul „Ducu Bertzi – Povești din Maramureș! (C&P Asociația Interculturală Ducu Bertzi, 2019) interpretată de Ducu Bertzi.

 

Pentru că, doar în urmă cu câteva zile, prietenul și colegul meu Ducu Bertzi și-a aniversat ziua de naștere (21.09.1955), îi doresc, împreună cu toți cei care citiți aceste rânduri și ascultați muzica sa, multă sănătate, realizări frumoase artistice și personale, bucurii și fericire împreună cu cei dragi! La mulți ani!

La Muzica Unei Generații Perene, în cadrul rubricii Albume de Colecție – vă propun să ascultăm câteva piese muzicale de pe albumul inspirat din repertoriul folcloric tradițional românesc, aranjate și orchestrate la nivelul anului 2019, intitulat sugestiv „Ducu Bertzi – Povești din Maramureș!”.

După prima piesă, ascultată deja, intitulată „Iza”, urmează alte două piese selectate de pe albumul mai sus menționat, interpretate „moroșenește” de Ducu Bertzi : „Mândra mea” și „Io-s fecior de moroșan!”

„Mândra mea” de pe albumul „Ducu Bertzi – Povești din Maramureș! (C&P Asociația Interculturală Ducu Bertzi, 2019) interpretată de Ducu Bertzi.

 

„Io-s fecior de moroșan” de pe albumul „Ducu Bertzi – Povești din Maramureș! (C&P Asociația Interculturală Ducu Bertzi, 2019) interpretată de Ducu Bertzi.

 

Reprod. foto booklet CD Povesti din Maramures 2019 - Ducu Bertzi.1100 (foto by Mariana Scubli)
Reprod. foto booklet CD Povesti din Maramures 2019 – Ducu Bertzi.1100 (foto by Mariana Scubli)

 

Albumul editat în anul 2019 de Asociația Interculturală Ducu Bertzi și intitulat „Ducu Bertzi – Povești din Maramureș!” este interpretat de artistul DUCU BERTZI! Au participat la realizarea acestui produs discografic, colegii săi muzicieni – Marius Bațu (voce, chitară), Mihai Neniță (vioară), Vlady Cnejevici (clape), foto – Dan Borzan (coperta 1) și Mariana Scubli (booklet), grafică – Luciana Gingărașu!

Interpretul de muzică folk Ducu Bertzi, născut în data de 21 septembrie 1955, a debutat în anul 1976 la Baia-Mare în cadrul manifestărilor Cenaclului Flacăra (unde a activat până în anul 1985). Paralel cu genul care l-a consacrat, a devenit în scurt timp membru permanent al Grupului Coral “SONG”.

Prima înregistrare audio muzicală a realizat-o în noiembrie 1979 la Radiodifuziunea Română; au urmat alte imprimări și foarte multe spectacole. După o perioadă în care muzica folk a intrat într-un con de umbră, în anul 1986 Ducu Bertzi a continuat să înregistreze noi piese, dintre care cele mai cunoscute s-au transformat în șlagăre (“Şi de-ar fi; Floare de colţ; M-am îndrăgostit numai de ea; Suflet fără chei; Omul pădurii”).
Activitatea sa concertistică din țară și din afara granițelor este extrem de intensă, numărul spectacolelor realizate de-a lungul celor peste 40 de ani ai carierei sale artistice fiind de cca. 6000). Detalii despre activitatea sa artistică pot fi aflate pe pagina de internet a cantautorului – www.ducubertzi.ro

 

Reprod. foto coperta CD Povesti din Maramures 2019 - Ducu Bertzi.1100 (foto by Dan Borzan)
Reprod. foto coperta CD Povesti din Maramures 2019 – Ducu Bertzi.1100 (foto by Dan Borzan)

 

Să ascultăm încă două piese muzicale de pe acest album de colecție: „Auzit-am” și „La cosit”!

„Auzit-am” de pe albumul „Ducu Bertzi – Povești din Maramureș!” (C&P 2019 Asociația Interculturală Ducu Bertzi) interpretată de Ducu Bertzi.

 

„La cosit” de pe albumul „Ducu Bertzi – Povești din Maramureș!” (C&P 2019 Asociația Interculturală Ducu Bertzi) interpretată de Ducu Bertzi.

 

„În Maramureș am copilărit, acolo am crescut și m-am format! Este un mare noroc pentru mine şi cred că pentru orice maramureșean, fiindcă este foarte important să te naşti într-o zonă bogată spiritual. Şi, faptul că provin din Maramureş, chiar mi-a purtat noroc în viaţă!…” – mărturisește Ducu Bertzi pentru Radio Cluj.

Realizatorul emisiunii – Bogdan Dragomir, vă mulţumește pentru atenţie şi – la finalul rubricii „Albume de colecție” – vă invită să ascultaţi, de pe albumul “Ducu Bertzi – Povești din Maramureș!” editat în anul 2019 de Asociația Interculturală Ducu Bertzi, o piesă de referință din repertoriul său, cu mare succes la public, intitulată sugestiv „Omul Pădurii”!

„Omul pădurii” de pe albumul „Ducu Bertzi – Povești din Maramureș!” (C&P 2019 Asociația Interculturală Ducu Bertzi) interpretată de Ducu Bertzi.

 

Sursa: Asociația Interculturală Ducu Bertzi, materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio România Regional. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!

 

Foto Bogdan Dragomir (arhiva personala)
Foto Bogdan Dragomir (arhiva personala)

 

     Bogdan Dragomir
      Muzician și Jurnalist la

logo Radio Romania Regional (C&P Radio Romania)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *